sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Patongit vaaleaan leipäjuureen



Vaalea leipäjuuri on käsittääkseni ainakin Ruotsissa jonkinasteinen muoti-ilmiö, ja niinpä päätin itsekin kokeilla sen tekoa. Aiemmin olen käyttänyt juurta vain ruisleivän teossa. Vaikka juuren teko tuntuu luettuna työläältä, se ei sitä todellisuudessa ole, sillä päivittäin aikaa menee tuskin muutamaa minuuttia. Jos juuri onnistuu oikein hyvin, taikinan teon pitäisi onnistua myös ilman lisättyä hiivaa.

Juuri:

Sekoita keskenään noin puoli desiä vehnäjauhoja ja saman verran vettä. Voit myös korvata osan vehnäjauhoista muilla jauhoilla. Jätä huoneenlämpöön tekeytymään.

Lisää vuorokauden kuluttua seokseen uudelleen jauhoja ja vettä, suunnilleen saman verran kuin edelliselläkin kerralla. Juuren pitäisi alkaa tuoksua happamalta ja hiivaiselta. Jos mitään ei tapahdu, voit "huijata" ja lisätä seokseen pienen palan tuorehiivaa tai ripauksen kuivahiivaa.

Jatka juuren ruokkimista vedellä ja jauholla viidestä seitsemään päivään. Juuri ei saisi missään välissä haista pilaantuneelta, vaan valmis juuri tuoksuu raikkaan happamalta (hieman jogurttimaiselta) ja etanolilta. Omassa juuressani oli myös hieman hedelmäinen tuoksu.

Taikina:


2 dl
juurta
3,5 dl
kylmää vettä
2 tl
kuivahiivaa
5 dl
vehnäjauhoja
2 dl
1 dl
ruisjauhoja
grahamjauhoja
2 tl
2 rkl
suolaa
öljyä


Lisää kulhoon juuri, vesi, suola ja hiiva. Alusta mieluiten sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella jauhot taikinaan. Lisää viimeiseksi öljy. Annan kohota yön yli jääkaapissa. Vaivaa aamulla taikinasta enimmät ilmat pois. Jaa taikina 4 osaan. Muotoile taikinapaloista käsin suorakulmioita ja kierittele patongeiksi. Anna kohota puolesta tunnista tuntiin. Vedä pintaan terävällä veitsellä poikittain viiltoja ja paista sitten kuumassa uunissa 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti