perjantai 11. lokakuuta 2013

Karpalo-mascarponejäätelö ja kinuskia


Koska olen (tuleva) insinööri, pidän kaikenlaisista koneista, etenkin jos ne liittyvät jotenkin ruoanlaittoon. Niinpä tulin hankkineeksi viikolla jäätelökoneen, tosin käytettynä. Ensimmäiseksi reseptiksi valikoitui karpalo-mascarponejäätelö, sillä molempia aineksia löytyi valmiiksi kaapista. Jäätelö syntyi yllättävänkin helposti, koneen kulho pitää vain huomata jäädyttää vuorokautta ennen aloitusta. Jäätelö onnistuu toki ilman konettakin, katso ohjeet alta. Ohjeesta riittää noin neljälle.

Jäätelömassa:


2 dl
vispikermaa
2 rkl
sokeria
250 g
mascarponea
1,5 dl
maitoa
1 dl
glukoosisiirappia
1 rkl
soijalesitiiniä


Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää siihen mascarpone. Sekoita loput ainekset vaovasti vaahdon joukkoon, yrittäen säilyttää vaahdon rakenteen. Kaada seos esikylmennettyyn jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä 20-40 minuuttia (tarkista aika jäätelökoneen ohjeista). 

Karpalohilloke:

1 dl
karpaloita
2 rkl
sokeria
(vettä)

Keitä karpaloita ja sokeria (teflon)kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes seos muistuttaa koostumukseltaan hilloa. Murskaa marjoja tarvittaessa. Lisää tilkka vettä jos seos uhkaa palaa. Jäähdytä jääkaappilämpötilaan.

Lisää hillo löysän jäätelömassan sekaan, joko loppuvaiheessa suoraan jäätelökoneeseen tai valmiiseen jäätelömassaan ja siirrä sitten 1-2 tunniksi pakastimeen.

(Maailman helpoin) kinuski:

1 prk kondensoitua maitoa

Keitä säilyketölkkiä noin 3 tuntia. Jäähdytä.

Ota valmis jäätelö pakastimesta ja tee lusikalla palloja. Valuta päälle kinuskia.

Jos et omista jäätelökonetta:

Tee jäätelömassa vastaavasti kuin yllä. Siirrä pakastusrasiaan ja anna pakastua noin kuusi tuntia. Seosta kannatta sekoitella välillä, jotta rakenteesta tulee parempi. Lisää karpalohilloke juuri ennen kuin seos on täysin jäätynyt.

Soijalesitiini? Glukoosisiirappi?

Jos yllä mainitut ainekset tuntuvat vierailta, ei hätää. Jäätelön teko onnistuu kyllä ilmankin niitä. Glukoosisiirappia saa tosin nykyään marketista (valmistaja Dansukker). Sen tarkoituksena on estää suurien jääkiteiden muodostumista jolloin rakenteesta tulee pehmeämpi. Ilman glukoosisiirappia rakenteesta tulee ainakin ilman jäätelökonetta helposti rakeinen.

Soijalesitiini toimii jäätelönvalmistuksessa emulgaattorina. Lesitiini tunnetaan myös E-koodina E 322. Se ei silti ole mikään "epäluonnollinen kemikaali", vaan normaalisti jokaisessa solussa (myös ihmisen) esiintyvä rasva, joka toimii solujen välisessä vuorovaikutuksessa. Erityisen paljon lesitiiniä on kananmunankeltuaisessa, minkä takia keltuaisia käytetään myös jäätelönvalmistuksessa. Itse en pidä kananmunajäätelöstä, sillä kananmuna maistuu helposti läpi. Kuulemma Italiassa, mistä saa maailman parasta jätelöä, ei käytetä kanamunaa. Soijalesitiiniä voi olla hieman vaikea löytää, mutta Helsingissä sitä myy ainakin Chez Marius, jolla on myös nettikauppa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti