sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Olutleipä



Tähän leipään lisämakua tuo tumma olut. Käytin lisäksi ruisjauhoja, sillä niistä tulee makua ja parempi ravintoarvo verrattuna vehnäjauhoihin. Taikina jää melko löysäksi, mikä takaa pehmeän sisuksen. Kohotan leipätaikinan aina kylmässä, mutta jos kylmäkohotus ei ole tuttua, voit lukea siitä (ja leivänteosta ylipäänsä) täältä. Teko kannattaa sen takia aloittaa illalla. Hiivaa käytin vain puolet normaalista, jos haluat nopeuttaa kohoamista niin voit käyttää kokonaisen kuivahiivapussillisen.


Ohje:

½ l
tummaa olutta
2 tl
kuivahiivaa tai ¼ tuorehiivasta
1 rkl
hunajaa
3 dl
ruisjauhoja
5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
spelttijauhoja
2 tl
suolaa
1 rkl
öljyä


Sekoita kylmään olueeseen kuivahiiva, suola ja hunaja. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan. Käytä mieluiten yleiskonetta tai sähkövatkainta taikinakoukuilla. Lisää viimeisenä öljy. Valmis taikina on melko löysä ja koostumukseltaan tasainen. Anna kohota jääkaapissa yön yli.

Vaivaa taikinasta aamulla ilma pois. Laita taikina puoliksi ja aseta kohoamaan kahteen jauhotettuun leipävuokaan. Kohota huoneenlämmössä noin tunti. Paista leivät 200 °C puolen tunnin ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti