maanantai 2. joulukuuta 2013

Kurpitsasämpylät



Pakastimeeni oli jäänyt kurpitsasosetta kurpitsakeiton teosta, joten päätin tehdä sämpylöitä. Kurpitsa tuo taikinaan makeutta ja kaunista väriä. Sen voisi korvata myös bataatilla tai porkkanalla, joita on helpommin saatavilla. Soseen voi valmistaa uunissa paahtamalla tai keittämällä pienessä vesimäärässä (myös valmiita soseita on saatavilla, itse en ole sellaisia kokeillut). Leipää tai mitä tahansa vaivattavaa taikinaa tehdessä kannattaa muistaa, että jauhojen määrä ei ole ikinä tarkka, vaan niiden laatu voi vaihdella esimerkiksi sen mukaan, minkä merkkisiä jauhoja käytät ja kuinka kauan pussi on ollut avattuna. Taikinan sopiva koostumus kannattaakin opetella tunnistamaan näppituntumalla. Jauhoina voit myös käyttää halutesassi pelkkää vehnäjauhoa tai kokeilla jotakin muuta jauhoa. Jos leivänteko kiinnostaa enemmän, olen koonnut vinkkejä ja teoriaa tänne.

Ohjeesta tulee noin 14 sämpylää, riippuen tietysti niiden koosta.

Resepti:


noin 450 g (2-3 dl)
kurpitsasosetta
3 dl
kylmää vettä
3 tl
kuivahiivaa
noin 6 dl
karkeita spelttijauhoja
noin 4 dl
hienoja spelttijauhoja
noin 4 dl
vehnäjauhoja
1,5 tl
suolaa
2 rkl
öljyä


Yhdistä kurpitsasose ja kymä vesi kulhossa. Kaada päälle hiiva. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan. Parhaan tuloksen saat, kun käytät konetta. Lisää suola vaivauksen loppuvaiheessa. Lisää viimeisenä öljy. Anna kohota mieluiten kylmässä yön yli. Voit kohottaa taikinan myös huoneenlämmössä noin kahden tunnin ajan.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilma pois ja muotoile sämpylöiksi. Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunti ja paista sitten 225 °C noin 12-15 minuuttia. Voitele sämpylät halutessasi ennen paistoa kylmällä vedellä.

Ideoita muotoiluun:


  • Perinteinen sämpylä: ota kourallinen taikinaa ja pyörittele pöytää vasten pyöreäksi
  • Solmut: muotoile sämpylät noin sentin halkaisijaltaan oleviksi tangoiksi ja pyöräytä solmuksi. Apuna kannattaa käyttää jauhoja
  • Laiskan versio: Muotoile taikinasta sämpylän paksuinen tanko. Leikkaa paloiksi ja aseta ne sellaisenaan kohoamaan



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti