sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Pide-leipä




Pide on turkkilainen ohut ja pehmeä leipä, jonka päälle ripotellaan siemeniä. Grahamjauho on oma lisäykseni, ja leivän voi hyvin tehdä myös pelkistä vahnäjauhoista.

Ohje:


3 dl
kylmää vettä
2 tl
kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
1 rkl
sokeria
¾ tl
suolaa
1 ½ dl
grahamjauhoja
4-5 dl
vehnäjauhoja
1 rkl
oliiviöljyä
1
kananmunanvalkuainen
2-3 rkl
sesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai nigellansiemeniä

Liuota kylmään veteen hiiva, suola ja sokeri. Alusta taikinaan jauhot mieluiten yleiskoneella tai taikinakoukuilla. Jauhoja on melko vähän, joten on tärkeä saada aikaan hyvä sitko. Taikinan kuuluu jäädä löysäksi. Lisää viimeisenä taikinaan oliiviöljy. Anna kohota yön yli jääkaapissa.

Vaivaa aamulla taikinasta ilma pois. Muotoile taikinasta leivinpaperille ohut ympyrä ja anna kohota puolesta tunnista tuntiin. Voitele leipä kananmunanvalkuaisella ja ripottele päälle siemenet. Paista leipää 200 °C uunissa noin 20 minuuttia. Peitä uunista tullut leipä puhtaalla keittiöpyyhkeellä, jotta siitä tulee pehmeä. Tarjoa esimerkiksi osana meze-ateriaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti