torstai 26. joulukuuta 2013

Rukiiset pitaleivät



Pitaleivistä saa astetta terveellisempiä kun korvaa osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla. Niiden osuus ei voi kuitenkaan olla kovin suuri, jotta leivät vielä kohoavat taskuiksi. Jos et pidä ruisjauhoista, mutta haluat lisää kuitua taikinaan, voit korvata ohjeen ruisjauhot myös grahamjauhoilla.

Pitaleipien täytteeksi sopii hyvin Lähi-itään viittaavat ainekset. Itse täytän pitaleipäni yleensä falafelilla, feta-juustolla, salaatilla ja tsatsikilla tai hummuksella. Lihaversioksi sopii esimerkiksi kana tai naudanliha.

Resepti:


3 dl
kylmää vettä
1 rkl
sokeria
2 tl
kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
2 dl
ruisjauhoja
4-5 dl
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
1 rkl
öljyä


Lisää kylmään veteen sokeri ja hiiva. Vettä ei tarvitse lämmittää. Alusta joukoon jauhot, mieluiten koneella taikinakoukkujen avulla. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa suola ja aivan viimeisenä öljy. Anna taikinan kohota jääkaapissa kelmulla peitettynä yön yli tai huoneenlämmössä noin tunti.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois. Jaa taikina 8 osaan ja kauli jokainen osa pyöreäksi, noin 15 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. Käytä kaulimisessa apuna jauhoja, jotta pitaleivät eivät jää kiinni pöytään. Anna kohota sen aikaa kun uuni lämpenee.

Paista pitaleivät kahdessa erässä kuumassa uunissa (250 °C) noin 8 minuuttia. Pellit kannattaa kuumentaa uunissa ennen leipien paistamista, sillä leivät kohoavat tällöin huomattavasti paremmin. Varo kuitenkin polttamasta itseäsi kun nostelet leipiä kuumalle pellille!

Leikkaa valmiit pitaleivät yhdestä reunasta auki ja täytä haluamillasi täytteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti