perjantai 13. joulukuuta 2013

Vaniljauute




Amerikassa leivontaan käytetään vaniljasokerin sijaan usein vaniljauutetta. Mielenkiinnosta halusin kokeilla itse sen valmistamista. Periaattena on, että vaniljan sisältämät aromit uutetaan alkoholiin, jota voidaan sitten käyttää maustamiseen. Vanilja sisältää yli 170 aromiyhdistettä, joiden joukkoon kuuluu muun muassa aldehydejä, eettereitä, alkoholeja ja happoja. Näistä yhdisteistä suurin osa liukenee alkoholiin, mihin perustuu myös vaniljauutteen teko. Juomiseen en ehkä tätä käyttäisi, sillä vaniljaa on todella paljon ja maku todennäköisesti liian vahva. Jos haluat nopeuttaa prosessia, voit kokeilla käyttää enemmän vaniljatankoja tai pilkkoa niitä pienemmiksi.

Alkoholiksi kannattaa valita joku mahdollisimman sivumauton vaihtoehto. Jos sopivaa lasipulloa ei löydy valmiina, voit hyvin putsata esimerkiksi mehu- tai kastikepullon. Omani on karpalomehutiivistepullo, jonka putsasin pulloharjalla ja desinfioin vielä kuumentamalla. Kannattaa tosin varmistua, ettei pulloon jää ylimääräisiä makuja tai hajuja.

Resepti:


5
vaniljatankoa
noin 3 dl
kirkasta viinaa (noin 30 %)


Katkaise vaniljatangot puoliksi, jotta ne mahtuvat pulloon. Viillä pitkittäin tankoihin viiltoja. Laita sopivankokoiseen pieneen lasipulloon ja kaada viina päälle. Anna vaniljan maun uuttua alkoholiin vähintään kuukauden, mielellään kahden kuukauden ajan. Säilytä pulloa pimeässä ja viileässä (ei kuitenkaan jääkaapissa). Sekoittele pulloa välillä. Kuulemma samoista tangoista lähtee makua jopa vuoden ajan, jos käytön jälkeen pulloon lisää alkoholia.

Näistä kuvista näkee miten väri muuttuu kun vaniljan aromit uuttuvat alkoholiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti