maanantai 6. tammikuuta 2014

Pähkinä-siemeneleipä



Poikkesin tällä kertaa hieman leiväntekotottumuksistani (kylmäkohotuksesta), kun halusin kokeilla kohotustekniikkaa, jossa leipää vaivataan kohotuksen aikana. Tälläkin menetelmällä leivästä tuli hyvää, mutta vaivaa saa nähdä hieman enemmän.

Ohjeesta tulee 1 isohko leipä.

Ohje:

3 dl
kylmää vettä
2 tl
kuivahiivaa
1 rkl
hunajaa
2 dl
ruisjauhoja
2 dl
spelttijauhoja
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
1 rkl
öljyä
½ dl
saksanpähkinöitä
vajaa ½ dl
kurpitsansiemeniä
vajaa ½ dl
auringonkukansiemeniä
3 tl
sesaminsiemeniä

Liuota kylmään veteen hiiva ja hunaja. Alusta joukkoon jauhot mieluiten taikinakoukuilla tai yleiskoneella. Lisää viimeisen jauhoerän mukana suola ja aivan viimeisenä öljy. Siirrä taikina pöydälle. Murskaa saksanpähkinät veitsen lappeella.

Vaivaa taikinaa hetki siten, että levität taikinan pöytää vasten kämmenen alaosalla ja rullaat sitten leiväksi. Toista muutama kerta. Lisää viimeisellä kerralla taikinan päälle siemenet ja murskatut pähkinät ja rullaa kiinni. Vaivaa pöytää vasten, kunnes siemenet ovat levinneet tasaisesti. Anna leivän nousta noin tunti kulholla peitettynä. Vaivaa leipää nousemisen aikana kahdesti edellämainitulla tavalla.

Viimeisen kohotuksen jälkeen levitä leipä jälleen pöytää vasten. Rullaa siistiksi kääröksi ja aseta leivinpaperille kohoamaan tunniksi. Leikkaa leivän pintaan viillot ja paista 220 °C noin 25 minuuttia. Leipään saa rapeamman kuoren jos sen voitelee paiston aikana kylmällä vedellä tai heittää uunin pohjalle noin desilitran vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti