sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kauraleipä

Kaura ei sisällä lainkaan gluteenia, minkä takia se on huono leivontavilja. Vehnäjauhoihin yhdistettynä kauraleipää on kuitenkin mahdollista tehdä. Tällä ohjeella syntyy hyvin kohoava ja pehmeän kaurainen leipä.

Ohje:


2,5 dl
vettä
2 tl
kuivahiivaa
½ rkl
sokeria
420 g (6,5 dl)
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
1 rkl
öljyä
60 g (1,5 dl)
kaurahiutaleita +
¾ dl
vettä

Sekoita kaurahiutaleet ja ¾ dl vettä keskenään. Jätä vähintään 15 minuutiksi turpoamaan.

Sekoita loppuun kylmään veteen hiiva ja sokeri. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi mieluiten koneella (noin 5 minuuttia). Lisää loppuvaiheessa suola. Lisää viimeisenä öljy ja sekoita joukkoon.  Lisää sitten kaurahiutale-vesiseos sitten taikinan joukkoon ja vaivaa vielä noin 5 minuuttia tai kunnes taikina on hyvin sekoittunut. Anna takinan kohota yön yli jääkaapissa tai 1-2 tuntia huoneenlämmössä. 

Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilma pois. Käytä käsittelyssä apuna vehnäjauhoja. Muotoile taikina joko leiväksi tai siirrä leipävuokaan. Anna kohota vielä tunti.

Kun leipä on kohonnut, paista se 200 °C uunissa noin 35 minuuttia. Jos haluat rapeamman kuoren, voitele leivän pinta vedellä paistamisen keskivaiheilla. Älä peitä valmista leipää, jotta kuori säilyy rapeana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti