sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Hampurilaissämpylät



Minua häiritsee kaupan hampurilaissämpylöissä niiden epäterveellisyys, sillä jauhona on käytetty sitä kaikkein puhdistetuinta valkoista vehnäjauhoa. Niinpä tein osittain grahamjauhoja käytten omat sämpyläni. Tällöin ne sisältävät enemmän kuitua. Itse tehdyistä hampurilaissämpylöistä saa pehmeitä ja kuohkeita kypsentämällä ne höyryssä. Lisäksi kohotukseen kannattaa käyttää reilusti aikaa.

Ohjeella tulee 8 sämpylää.

Resepti:


½ l
vettä
2 ½ tl
kuivahiivaa
1 rkl
sokeria
2 tl
suolaa
100 g
grahamjauhoja
650 g
puolikarkeita vehnäjauhoja
1 rkl
öljyä
1
kananmunanvalkuainen

sesaminsiemieniä

Sekoita kylmän veden joukkoon hiiva ja sokeri. Jätä pöydälle 10-15 minuutiksi. Tämä elvyttää hiivan, jolloin se toimii paremmin pienemmällä määrällä.

Lisää veden joukkoon suola. Mittaa jauhot joukkoon ja vaivaa mieluiten koneella noin 10 minuuttia. Lisää viimeisenä öljy. Anna taikinan kohota joko yön yli jääkaapissa tai 1-2 tuntia huoneenlämmössä.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois. Jaa kahdeksaan osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota vielä huoneenlämmössä noin tunti.

Kuumenna uuni 200 °C ja lisää pohjalle pelti, joka on täynnä vettä. Voitele kohonneet sämpylät valkuaisella ja ripottele päälle sesaminsiemeniä (säästä loppu kananmuna pihveihin). Paista noin 20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat hieman saaneet väriä. Peitä sämpylät lämpiminä pyyhkeellä, niin kuoresta tulee pehmeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti