lauantai 7. joulukuuta 2013

Mallasleipä



Kylpyhuoneessamme on nykyisin pieni kotipanimo, mistä jää yli runsaasti käytettyä mallasta (=mäski). Halusin vähentää biojätteen määrää ja kokeilla mäskin käyttämistä leivässä. Ihan kivuttomasti tämä resepti ei syntynyt, sillä ensimmäinen kokeilu jäi sisältä täysin puuromaiseksi. Siksi mäski pitää kuivata ensin. Pieni määrä kuivuu helposti uunissa 125 °C. Mäskiä ei ole kovin yleisesti saatavilla - sen voisi ehkä korvata jollakin muulla täysjyväohratuotteella mutta lopputulos luultavasti muuttuu paljon.

Mallasleipää kannattaa myös kokeilla tehdä juureen. Vaalean leipäjuuren ohjeen löydät esimerkiksi täältä. Kannatta kokeilla myös tehdä juuri ylijääneestä oluthiivasta.

Resepti:


3 dl
kylmää vettä
2 rkl
siirappia tai hunajaa
1 tl
kuivahiivaa
1,5 dl
ruisjauhoja
5 dl
vehnäjauhoja
1-2 dl
kuivattua mäskiä
1 tl
suolaa
1 rkl
öljyä


Liuota kylmään veteen hiiva ja siirappi tai hunaja. Runsas sokerimäärä korvaa mäskistä poistettua sokeria. Alusta veden joukkoon kaikki jauhotvähän kerrallaan, mieluiten yleiskoneella tai taikinakoukuilla. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa suola ja viimeisenä mäski ja öljy. Taikinan pitää olla melko kiinteää puuromaisuuden välttämiseksi. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.

Vaivaa aamulla taikinasta ilma pois muovilusikan tms. avulla. Jauhota leipävuoka ja siirrä taikina siihen. Anna kohota vielä tunti. Paista 200 °C noin puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti