tiistai 10. joulukuuta 2013

Naanleipä


Naan-leipä on ehdoton suosikkini intialaisessa ravintolassa. Olen muutaman kerran yrittänyt tehdä sitä itse, mutta lopputulos ei ole ollut kovin hyvä. Nyt sain kuitenkin Maailman ihanimmat leivonnaiset -kirjasta (Gummerrus, 2009) idean nyppiä voin jauhojen joukkoon, hieman kuten australialaisessa damper-leivässä. Lopputuloksesta tuli mielestäni tällä ohjeella parempi kuin perinteisestä leipätaikinasta tehtynä.

Naan-leipä on hyvä lisuke esimerksiksi palak paneerille tai shahi paneerille. Ohjeesta tulee kuusi leipää.

Ohje:


50 g
voita
1 dl (60 g)
grahamjauhoja
6 dl (360 g)
vehnäjauhoja
1,5 tl
kuivahiivaa
2 dl
maitoa
1 dl
1
jogurttia
kananmuna
1 tl
suolaa


Kuutioi voi ja pehmennä mikrossa pienellä teholla tai anna sen lämmetä pöydällä. Mittaa voin päälle jauhot ja hiiva. Nypi käsin voi jauhojen joukkoon. Tee jauhojen keskelle kolo ja kaada siihen kylmä maito, jogurtti ja kananmuna. Lähde sekoittamaan jauhoja nesteen sekaan ensin keskeltä ja etene reunoille päin, vähän kuin tekisit pastataikinaa. Vaivaa näin joukkoon kaikki jauhot. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa suola. Anna kohota joko jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä noin tunti tai pari. Voit myös antaa kohota ensin jääkaapissa ja sitten lämpimässä.

Kun taikina on kohonnut, jaa se kuuteen osaan. Kierittele palaset palloiksi ja kauli tai venyttele käsin ne sitten litteiksi. Voitele leivät kylmällä vedellä juuri ennen paistamista. Paista hivenen öljytyllä pellillä uunissa vähintään 250 °C (mieluiten 275 °C, nykyistä uuniani ei noin kuumaksi saa), kunnes leivät saavat väriä. Minulla tähän meni 7-8 minuuttia. Huomaathan, että leivinpaperi ei kestä yli 250 °C lämpötiloja. Pellit kannattaa kuumentaa ennen kuin laitat leivät niille. Voit vielä kääntää leivät ja paistaa toistakin puolta, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Voitele halutessasi valmiit leivät voisulalla. Leivät ovat parhaimmillaan lämpiminä. Voit peittää valmiit leivät foliolla, niin ne pysyvät pidempään lämpiminä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti