torstai 29. toukokuuta 2014

Chili con carne


Chilisatoni ensimmäinen habanero ehti kypsäksi. Habanerohan on tulisimpia chiljä mitä löytyy ja siksi sitä on syytä käyttää varoen. Itse käsittelen sitä aina hanskat kädessä ja lisää ruokaan enintään puolikkaan habaneron. Habanero toimii hyvin meksikolaishenkisessä ruoassa ja tässä se pääsikin meksikolaistyyppiseen lihapataan. Voit hyvin valita tähän lihaksi jonkin halvemman ruhonosan, sillä pitkä haudutus mureutta lihan. Tällä ohjeella ruoasta tulee keskiverto suomalaiselle sopivan tulinen, mutta jos olet tottunut tuliseen ruokan, chilin määrää voi lisätä.

Ohjeesta riittänee noin kuudelle ihmiselle. 

Resepti:

1
sipuli
1
porkkana
1
sellerinvarsi
½
habanero
1
punainen chilli
3
valkosipulinkynttä
500 g
naudanlihaa
2 tl
juustokuminaa
1 tl
jauhettua korianteria
1 rkl
paprikajauhetta
1 tlk
tomaattimurskaa
1 rkl
hunajaa
n. 2-3 dl
lihalientä
1 dl
1 tlk
kahvia
kikherneitä tai papuja
(2 tl
savustettua chilikastiketta)
½ tl
tabascoa
2 tl
oreganoa
tuoretta korianteria

Pilko vihannekset kuutioiksi. Hienonna chilit ja valkosipuli, käytä mielellään hanskoja habaneron käsittelyssä. Kuumenna isossa paistinpannussa hieman rypsiöljä. Lisää sitten porkkana, selleri, sipuli, chilit ja lihat pannuun. Paista kovalla lämpötilalla, kunnes liha on saanut hieman väriä. Älä kuitenkaan paista sitä kypsäksi, sillä tällöin lihasta tulee kuivaa. Lisää sitten valkosipuli ja mausteet, paista, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää pannuun tomaattimurska, hunaja, lihaliemi ja kahvi. Anna hautua miedolla lämmöllä 1,5-3 tuntia. Sekoittele pataa välillä ja lisää tarvittaessa nestettä.
Habaneroja on tulossa vielä reilusti, tarvinnee keksiä lisää chiliohjeita :)

Lisää kikherneet pataan puolta tuntia ennen valmistumista. Kun pata on lähes kypsää, maista, onko tulisuus sopiva. (Chilien tulisuus saattaa vaihdella, jopa samasta kasvista otetut chilit voivat olla erimakuisia.) Lisää tarvittaessa chilikastiketta. Lisää loput mausteet. Tarjoile pata esimerkiksi riisin, guacamolen ja (maissi)tortillojen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti