lauantai 1. maaliskuuta 2014

Siitakemaki (kasvissushi)



Toisin kuin usein luullaan, sushi ei tarkoita raakaa kalaa vaan etikalla maustettua riisiä. Siksi myös kasvissusheja on mahdollista tehdä. Täytteeksi sopivat vaikkapa tofu, avokado tai parsa. Tässä ohjeessa sushien täytteenä on siitakesieniä, munakasta, porkkanaa ja kurkkua. Jos olet kiinnostunut tekemään erilaisia susheja, katso myös ohjeet kylmäsavulohimakille ja -nigirille, japanilaiselle munakkaalle, misokeitolle ja japanilaisille kanavartaille.

Ohjeella tulee 40 palaa sushia.

Sushiriisi:


4 dl
puuroriisiä
5,5 dl
kylmää vettä
(pala
konbua)
½ dl
riisiviinietikkaa
2 tl
merisuolaa
2 rkl
sokeria

Mittaa riisi lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä niin kauan kunnes läpi tuleva vesi on kirkasta. Anna kuivua siivilässä 30-60 minuuttia. Kun riisi on kuivunut, kaada se kattilaan tasaiseksi kerrokseksi ja kylmä vesi päälle. Jos käytät konbua, lisää se tässä vaiheessa riisin päälle kattilaan. (Konbu siis on kuivattua levää, jota käytetään tässä mausteena. Sitä saa ainakin meillä jopa Citymarketista.) Anna seisoa noin puoli tuntia. Käännä sitten levy päälle. Riisiä kannattaa tässä vaiheessa vahtia tarkasti, sillä se ei saa päästä liian kuumaksi. Käännä levy pienemmälle heti, kun vesi alkaa kiehua. Poista myös konbu juuri ennen kuin vesi alkaa kiehua. Keittovaiheessa on tärkeää, että kansi pidetään koko ajan kattilan päällä, sillä höyry kypsentää riisin. Riisiä ei missään nimessä saa sekoittaa, muuten siitä ei tule sopivan tahmeaa. Anna kiehua noin 10 minuuttia, siirrä sitten pois levyltä ja anna vielä asettua noin 15 minuuttia.

Samalla kun riisi kiehuu, voit valmistaa sushietikan. Mittaa etikka kuumuutta kestävään kulhoon ja lisää joukkoon suola ja sokeri. Kuumenna mikrossa noin 30 sekuntia ja sekoita, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet.

Kaada riisi varovasti laakean kulhoon, vältä sekoittamista. Pirskottele päälle etikkaliemi ja sekoita lastalla varovasti reunalta toiselle. Anna riisin jäähtyä niin kauan, että sitä voi käsitellä. Perinteisen menetelmän mukaan riisi jäähdytetään bambuviuhkan avulla, mutta saman asian ajaa ainakin näin talvella riisin vieminen hetkeksi ulos.

Munakas:

2
kananmunaa
¼ dl
vettä
1 tl
dashi-jauhetta
2 tl
sakea
1 tl
soijakastiketta

Sekoita ainekset keskenään. Kuumenna pannu ja lisää siihen hiukan öljyä. Kaada munakaseosta ohut kerros paistinpannun pohjalle. Kun se on puoliksi hyytynyt, taita munakas puoliksi ja jätä pannuun. Lisää tyhjäksi jäävälle puolelle uusi kerros munakaseosta ja taita edellisen päälle, kun se on puoliksi hyytynyt. Jatka samaan tapaan, kunnes kaikki seos on käytetty. Anna munakkaan jäähtyä ja leikkaa se sitten viipaleiksi.

Siitakesienet:

4
siitakesientä
1,5 dl
dashi-lientä
1 rkl
soijakastiketta
1 tl
sokeria
1 tl
miriniä

Liota siitakesieniä vedessä vähintään 2 tuntia. Mittaa kattilaan loput ainekset ja kuumenna. Kun liemi kiehuu, lisää liotetut siitakesienet ja keitä 20-30 minuuttia. Valuta ja purista ylimäärärinen vesi pois. Jäähdytä sienet ja leikkaa viipaleiksi.

Rullien kokoaminen:

bambumatto


5
noriarkkia
1
porkkana
pala
kurkkua

Aseta noriarkki bambumatolle kiiltävä puoli pöytää vasten. Levitä päälle ohut kerros riisiä, jätä kuitenkin yläreuna vapaaksi. Kostuta käsiäsi kylmässä vedessä ettei riisi tartu kiinni. Tee keskelle syvennys ja levitä siihen täytteitä. Kääri bambumattoa apuna käyttäen mahdollisimman tiukaksi rullaksi. Kostuta reuna vedellä ja liimaa kiinni. Tee loput rullat vastaavasti.

Leikkaa valmiit rullat kahdeksaan osaan. Tarjoile tuoreena wasabin, soijakastikkeen ja säilötyn inkiväärin (gari) kanssa.

Kuvia kokoamisesta:









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti